Rezavý design

Většina věcí vyrobených z běžných kovů na vzduchu a ve vlhku oxiduje. Měděné věci se potahují postupem času zelenkavým oxidem měďnatým, hliník bělavým oxidem hlinitým a třeba i ušlechtilé stříbro postupně černá a musí se občas vycídit.

Nejznámějším kovem, který tomuto procesu snadno podléhá, je železo. Tento kovový prvek velmi rychle koroduje a na jeho povrchu vzniká načervenalý oxid železitý neboli rez. Na rozdíl od většiny jiných kovů rez postupuje progresivně do hloubky, takže železné věci se postupně zcela rozpadají. Zpravidla je tento jev zcela nežádoucí, avšak v poslední době se stává u některých výrobků žádaným designovým prvkem.

Právě svítidla jsou vhodným sortimentem, kde lze na jejich kovových částech tento prvek vhodně a zajímavě zdůraznit. V nabídkách se objevují svítidla s patinou starožitného bronzu či mosazi. Vyhledávaná jsou také venkovní i vnitřní svítidla napodobující surově rezavý vzhled kovových komponent. Je samozřejmě velmi důležité tyto typy svítidel vhodně kombinovat s ostatními doplňky interiéru i exteriéru. 

V designu zahrad a interiérů je s oblibou používají plechy s řízenou korozí. Jmenuje se CORTEN. V podstatě se přizná tento jev, aby vznikla přesná struktura toho, co rez umí. Moc krásné je to třeba ve vinných sklepech nebo tmavých a vlhkých sklepeních. Rezavý styl je takový lepší a drsnější industriální. Musí si s ním člověk dost vyhrát. Ale pak je to neopakovatelný zážitek.

150x213-venkovni-svitidla-v-rezavem-stylu  rezavy styl