Svítidla do koupelny

Bodovky a stropnice do koupelny určitě patří. Nasměrování světla bodovkami lze podle potřeby z bezpečné vzdálenosti do vany nebo k pračce. Zvláštní skupinou jsou svítidla vhodná ke zrcadlu. Mají osvětlit tvář, která se pak zřetelně v zrcadle odráží.

Na centrální místo doprostřed stropu menší koupelny můžeme dát přisazený kruh i s několika bodovkami nebo lištu s nastavitelnými reflektory. Většinou požadujeme dobře vidět na základní činnosti a tím je mytí rukou nebo těla. Když se usadíme do vany, asi nechceme koukat přímo do kuželu světla, proto je vhodné takovou situaci zkontrolovat ještě dřív, než si do ní lehneme "na ostro". Do běžných zón v koupelně, pokud je nutné krytí, vystačíme s IP44.

V koupelně se rozhodně neztratí podhledové bodovky, a to zvlášť, pokud je zde sádrokarton. Jsou do něj zapuštěné a mohou tak svítit přímo do prostoru odkládání nebo na umyvadlo. Do sprchového koutu bude potřeba větší krytí, alespoň IP65.

Svítidla ke zrcadlu jsou vhodné jako podélné linie. Mají svítit shora dolů, ideální je, aby svítily i po stranách. Ocení ženy, které se chtějí nalíčit make-upem a chtějí vidět přechod mezi čelistí a krkem.

Také se celé osvětlení dá řešit stropnicemi. Dávají se na strop pro celkovou orientaci v místnosti. A co si budeme povídat, dobře se při nich uklízí.

Když je koupelna větší, meze se nekladou a může se použít jakékoli svítidlo podle fantazie. Za podmínky, že se dodrží ochranné zóny kolem zdrojů vody.