Svítidla z paroží

Jaký je to materiál, co tu byl odjakživa? Už lovci parohaté zvěře věděli, že se tyto trofeje využívaly na výrobu běžných předmětů. Jsou přírodní a vkusné.

Rohy a paroží využívali lidé již od pravěku k výrobě nástrojů. Postupem času se stával tento materiál i ozdobným předmětem, ať už bylo zdobení na vlastních nástrojích nebo jako samostatný dekorativní předmět. Těžko odhadnout, od kdy se paroží využívalo jako držák na svíce či olejové lampy. Lze předpokládat, že lustry a podivná svítidla z paroží se mohla vyrábět už v průběhu středověku, možná i dříve. Tím se stávalo paroží jednak dekorativním doplňkem jako trofeje na hradech, zámcích, loveckých staveních i v soukromí. Tato tradice se zachovala dodnes.

V myslivnách, hospodách i ve všech typech obydlí můžeme spatřit u milovníků lesů zvěře trofeje, další dekorativní prvky i svítidla vyhotovená z paroží. Pro zastánce materiálů, které nepocházejí z pravé zvěře, existuje řada svítidel, lustrů vyrobených z věrných umělých napodobenin. Výrobky jsou k nerozeznání od originálu, navíc mají menší hmotnost, takže nevyžadují tolik sofistikované upevnění do stropu. A tak je možné v dnešní době vyzdobit si oblíbenou stylovou místnost či interiér celého domu podobně jako např. v památné myslivecké restauraci v Kersku známé z oblíbeného filmu „Slavnosti sněženek“