Industriální styl a svítidla

Jaké jsou hlavní znaky takového stylu? A z čeho to vzniklo. V 19.století vynikal rozkvět v průmyslu. Vznikaly velké haly továren, letectví a železnice byly na vrcholu. Odtud jsou typické znaky pro krásný a kreativní styl, industriální.

Oprýskané zdi stavení, prostorné haly, temná zákoutí, opuštěné koleje, rezaté konstrukce. To vše je industriální prostředí. Prostředí fabrik, továren. Řada takových komplexů je už dávno opuštěna. A ačkoliv je vstup do objektů zapovězen, zvědavci a dobrodruzi je tajně navštěvují.

K vybavení interiéru i exteriéru továren patří i specifická svítidla. Hlavně stropní a stěnová. Surové kovové komponenty doplňují skleněné baňky specifického tvaru a ochranné kovové koše. Industriální styl svítidel měl v dřívějších dobách ryze praktickou funkci. V posledních letech se stal jedním z vyhledávaných a oblíbených designů.

Vyrábí se desítky napodobenin továrních stropních a stěnových svítidel různých velikostí v odstínu barev černé, mosazné, měděné, bronzové, šedé, bílé, červené ad. Industriální prvky se začaly používat i pro stolní lampy nebo stojací venkovní svítidla.

Tento styl svítidel samozřejmě dokresluje podobný design prostor interiéru, ale zároveň může vytvářet nenapodobitelný kontrast se zcela jiným designem vnitřního i venkovního vybavení. Více vláknové velké žárovky, použité v těchto svítidlech plně přiznané přes čiré sklo, pak dotvářejí ve večerních hodinách neobvyklou atmosféru.