lustr a proč se to tak jmenuje

Jak vniklo slovo "lustr"? Zcela jistě z latinského termínu "illustro" což znamená "osvětlovat". Jako lustr je označováno stropní zavěšené svítidlo s více světelnými zdroji, což byly dříve svíčky, které byly později nahrazeny žárovkami.

Lustry jsou umísťovány zpravidla do větších místností. Umožňují dobře a zároveň příjemně osvítit velké prostory, sály a haly.

Lustry však nejsou jen ryze praktickými svítidly. Plní funkci krásné dekorace. Lustry jsou originálními, nepřehlédnutelnými a zdobnými doplňky interiéru i v denních hodinách, kdy není potřeba svítit.

Mezi nejluxusnější lustry patřily a dodnes patří lustry křišťálové. Množství umístěných a zavěšených broušených skleněných krystalů vytváří neopakovatelnou dekoraci ve dne i večer. Oblíbené jsou také lustry se stínidly různých tvarů, uchycenými na kovových konzolách. Tato svítidla jsou vyhotovena v jednoduchém, elegantním nebo i více zdobném provedení.

Lustry se vyrábějí v kombinaci různých materiálů. Skla, kovu, dřeva, textilu, a v poslední době i plastu. Plastové lustry, věrně napodobující např. lustry skleněné, jsou žádané díky své menší hmotnosti.