tradiční rustikální styl

Rustikální klasika nebo chcete-li, klasická rustika. Je to starý, vděčný styl, který je neustále moderní a mnozí po něm sáhnou proto, že se díky němu dají skloubit pohodlně moderní prvky s tím starším. Má to ale jisté zákonitosti a na ty je potřeba pamatovat. Tedy jak to vzniklo.

Tak, jak se vyvíjely slohy a styly staveb a uměleckých děl po celá staletí, promítaly se zároveň i do praktických výrobků, jako byl nábytek a také svítidla. Už v římském stavitelství se objevovala forma neopracovaných či hrubě opracovaných stavebních součástí. Tento styl pak byl využíván ve středověku až do 19. století. Zdůrazňoval např. spáry mezi kameny, cihlami, a zdiva pak působila mnohem plastičtějším dojmem. Tento styl se nazývá rustikální a slovo rustika má v češtině synonymum „bosáž“.

Slovem „rustikál“ bylo také mj. historické označení půdních prostor. Rustikální styl je ekvivalentem stylu selského nebo venkovského. V nedávné době se začal rustikální styl staveb, ale i nábytku a svítidel stávat velmi oblíbeným. Právě stropní a stěnová a venkovní svítidla svým rustikálního designem krásně doplňují podobné vybavení prostor interiéru i exteriéru.

Svítidla rustikálního stylu jsou vyhotovena zpravidla v kombinaci průsvitného bílého skla s kovovými nezdobenými komponenty mosazného nebo bronzového odstínu. Při vhodném umístění a v kombinaci s a dalšími doplňky působí neotřelým a velmi dekorativním dojmem i v denních hodinách. Večer při rozsvícení vytvářejí neopakovatelnou atmosféru.

stropní svítidlo kov (350x230)  lustr kov (350x230)